Tuesday, April 28, 2009

HOBI LUMAYAN






PEMELIHARAAN KAMBING.

Kambing mudah dipelihara kerana mudah menyesuaikan diri dengan alam sekeliling, tambahan pula makanannya mudah didapati di sekitar kawasan seperti rumput dan dedaun. Kambing diternak untuk daging, susu dan kulitnya. Penternakan kambing bukan sahaja untuk pendapatan sampingan bagi pengusaha kecil tetapi juga menampung keperluan permintaan daging tempatan, khususnya mengurangkan import daging.



BAKA KAMBING.


  • Baka Katjang. -mempunyai tanduk yang melengkuk ke belakang, leher
    yang pendek dan belakang yang tinggi sedikit dari bahunya.
    -telinga yang pendek dan tegak.
    -bulu yang nipis dan kasar, berwarna hitam, kadangkala
    bertompok putih.
    -kambing jantan mempunyai bulu panjang dan dan kasar di
    sekeliling tengkuknya serta mempunyai janggut.


  • Baka Jamnapari/ -mempunyai telinga yang besar dan panjang.
    Etawah -bulunya agak kusut, berwarna campuran hitam dan kekuningan.
    -berat kambing jantan dan betina dewasa adalah antara 60-90kg
    dan 30-60kg masing-masing.


  • Baka Kacukan -merupakan kacukan baka tempatan dengan baka import.
    -sangat subur, sederhana besar dan dan berbagai warna bulu.
    -ia diternak untuk dagingnya.
    -kambing jantan mempunyai berat 35-45kg sementara betina pula
    beratnya ialah 25-30kg.

  • Baka Anglo-Nubian -merupakan baka import.
    -mempunyai badan yang besar, kaki yang panjang dan telinga
    yang berjuntai.
    -raut mukanya cembung dan mempunyai tanduk.
    -bulu warna perang bertompok kemerahan, perang bertompok
    putih, hitam atau kombinasi warna-warna tersebut.
    -berat badan sekitar 50-80kg.
    -baka ini sesuai untuk pengeluaran susu.
    -anggaran susu yang dihasilkan ialah lebih kurang 200kg dalam
    tempoh bersusu iaitu 261 hari.



Di kandang saya mempunyai baka Jamnapari Cross, Boer dan kambing Kampung/ Katjang. Ini adalah projek pendapatan sampingan, oleh itu projek ini diuruskan sendiri dengan bantuan ahli keluarga dan khidmat nasihat dari pegawai veterinar .





DIET:



Kambing diberi makan rumput napier dan pelbagai tumbuhan lain pada sebelah pagi. Segala rumput dan tumbuhan tersebut akan dipotong dengan menggunakan mesin. Untuk mendapatkan suasana semulajadi kambing akan dilepas bebaskan di dalam kawasan yang berpagar selepas pukul 12.00 tengahari sehingga petang.Makanan tambahan seperti soya hull,air gula merah,garam dan ubatan turut diberi untuk memastikan kesihatan kambing terkawal.
















No comments:

Post a Comment